Coudy zkoušky vloh

17.05.2010 09:28

Dnes se konaly zkoušky vloh ohařů a malých plemen v honitbách Roztoky, Horoměřice, Velké Přílepy  - pořadatel  OMS Praha 6

Byli jsme rozděleni do tří skupin, a to  dvě skupiny ohařů celkem 12 psů, kde  převládali maďárci a jedna skupina malých plemen celkem  8 psů, kterou tvořili  4 jezevčíci, 1 bordík, 1 křepelák, 1 jack a 1 parson. Po rozlosovaní jsme se odebrali na vybraná místa -  u nás Velké Přílepy a naše šťastné číslo byla  6.

Po příjezdu na místo mě  začal polévat pot. Nastupovali jsme na pole u silně frekventované silnice, kde jezdila,  a to nemalou rychlostí,  auta.  Musela jsem se hodně přemlouvat, abych ze zkoušek neodstoupila hned. Pak jsem si ale řekla „jsme až  šestí, tak na slídění už budeme dále od silnice“.  První dva pesani narazili brzy na zajíce a tak byli rychle hotovi. Třetí pejsek v pořadí,  bohužel nedokončil,  šel po stopě moc  daleko a v limitu se nevrátil. Naštěstí se našel asi  po 5 hodinách živý a zdravý.  To já až bych byla šedivá.  Skoro podobný  osud mohl mít i čtvrtý  pejsek, který se  vrátil v posledních minutách  limitu k rozhodčím a ke koroně. Ale jeho vůdce „nevydržel“ a vydal se pejska  hledat autem.  Pejsek se od korony  nedal chytit a tak  se vydal po té rušné silnici zase pro změnu hledat svého pána. Vše dobře dopadlo,  pejsek i pán se potkali  na té rušné silnici.  

Vše probíhalo dobře a  pejsci měli štěstí na zvěř. A výjimka se našla a to  byl Coudy, který vytrvale hledal a slídil  asi 40 minut.  Už jsem nevěřila, že nějakou zvěř najdeme. Úspěch se dostavil,  Coudík narazil na stopu spárkaté zvěře a ukázkově ji vypracoval  a „světe div se“ po stopě se vzorně vrátil a  myslím si, že tomu napomohlo i to čtyřiceti minutové  hledání.

Přibližně okolo 15 hodiny  jsme se vrátili do hospůdky,  dali si  malé občerstvení a čekali na výsledky.

Zkoušky udělali v malých plemenech až na jednoho všichni v první ceně. U ohařů si nejsem jista přesným výsledkem, ale vítězství si odnesl  maďarský ohař. .

Celý průběh zkoušek  se odvíjel v přátelském duchu,  rozhodčí byli sice  přísní, ale spravedliví a přátelští.

Na tyto zkoušky budu dlouho a ráda vzpomínat.

Na pár fotek se můžete podívat zde